ایمپلنت دندان در بارداری و خطراتی که میتواند برای مادر و جنین به دنبال داشته باشد از جمله سوالات بسیار مهم بسیاری از زنان باردار است. در طول بارداری، برخی از اقدامات دندانپزشکی ممکن است با احتیاط بیشتری انجام شود، اکثر دندان پزشکان توصیه میکنند زنان بارداری ایمپلنت دندان را به بعد از زایمان موکول کنند. در این مقاله به بررسی کامل این سوال مهم زنان بارداری میپردازیم.
انجام ایمپلنت دندان در بارداری
جراحی ایمپلنت دندان روشی بسیار ایمن و کم خطر است. اما اکثر دندانپزشکان به زنان باردار پیشنهاد میکنند که انجام هرگونه خدمات دندانپزشکی غیرضروری را به بعد از وضع حمل موکول کنند. اما اگر مادری باردار نیازمند انجام ایمپلنت دندان است باید با دندانپزشک متخصص و پزشک زنان خود مشورت کند تا طیف وسیعی از عوامل مهم و موثر از جمله نوع مشکل دندان، مرحله بارداری و نیاز به اشعه، بررسی شده و سپس تصمیم گیری شود.
خطرات انجام ایمپلنت دندان در بارداری
انجام ایمپلنت دندان در بارداری ممکن است با خطراتی همراه باشد، به خصوص اگر با احتیاط کافی انجام نشود. در ادامه به چند مورد از خطراتی که میتواند مادر را تهدید کند، اشاره شده است:
استفاده از اشعه
طی انجام ایمپلنت دندان، معمولا از تصویربرداری همراه با اشعه استفاده میشود. این اشعهها ممکن است برای جنین آسیبزا باشند. بنابراین، انجام ایمپلنت به خصوص در مراحل ابتدایی بارداری توصیه نمیشود.
استفاده از داروها
برای انجام ایمپلنت دندان از برخی داروها و مواد بیحسی استفاده میشود. که میتواند برای زنان باردار آسیب زا باشد. بنابراین باید اطمینان حاصل شود که داروها و مواد مورد استفاده برای مادر باردار ایمن و مناسب باشند.
بیشتر بخوانید: جوش خوردن ایمپلنت دندان
عفونت
ریسک عفونت در دوران بارداری بیشتر است. هر گونه عفونت در دهان و دندانها ممکن است به جسم مادر و در نتیجه به جنین آسیب برساند.
جذب کلسیم در جنین
جنین کلسیم بدن مادر را جذب میکند بنابراین یکی از دلایل اصلی برای منع استفاده از ایمپلنت در دوران بارداری، تغذیه بسیار زیاد جنین از بدن مادر است. اگر مصرف کلسیم مادر به میزان کافی نباشد جنین برای رشد خود کلسیم را از استخوانهای مادر دریافت میکند و احتمال اینکه مادر به مشکلات دهان و دندان مواجه شود، وجود دارد. در نتیجه جوش خوردن ایمپلنت در استخوان فک دچار چالش میشود.
افزایش عوارض
بارداری مانع مطلقی برای انجام ایمپلنت دندان نیست. اما انجام هر عمل جراحی در دوران بارداری عوارض بسیاری به دنبال دارد. در ایمپلنت دندان پیش از نصب دندان مصنوعی، استخوان نیاز به بهبودی و جوش خوردن دارد. در دوران بارداری این بازسازیها با تاخیر مواجه میشود در نتیجه میتواند عوارض بسیاری به دنبال داشته باشد.
خشکی دهان
خشکی دهان یکی از مشکلات رایج زنان در دوران بارداری است این عارضه مشکلات بسیاری ایجاد میکند. پوسیدگی و عفونت دندانها از جمله مشکلات ناشی از خشکی دهان است. بنابراین اگر ایمپلنت انجام شود خطر عفونت بسیار تهدید کننده است.
تومور حاملگی در لثه
در دوران حاملگی تومورهایی روی لثههای بالایی ایجاد میشوند. این تومورها خیلی راحت دچار خونریزی شده و موجب ایجاد زخم دهان میشوند. زنان مبتلا به تومور حاملگی ، معمولا دچار التهاب شدید لثه نیز میشوند. این تومورها اغلب بعد از زایمان از بین میروند. بنابراین این تومورها ریسک انجام ایمپلنت دندان در این دوران را افزایش میدهند.
استرس و فشار روانی
ایمپلنت دندان یک جراحی حساس و پیچیده است و اغلب بیماران مضطرب و دچار استرس میشوند. در عین حال هرگونه استرس و فشار روانی برای مادران باردار خطرناک بوده و ممکن است به مغز جنین آسیب وارد کند.
بیشتر بخوانید: سن مناسب ایمپلنت دندان
بهترین زمان برای انجام ایمپلنت دندان در بارداری
به طور کلی پیشنهاد میشود که ایمپلنت دندان به بعد از دوران بارداری موکول شود اما زنان باردار میتوانند در سه ماهه دوم حاملگی برای شروع جلسات مشاوره ایمپلنت اقدام کنند در این دوران اشعه ایکس برای جنین و مادر خطرناک نیست بنابراین دندان پزشک میتواند به راحتی وضعیت فک و استخوانها را بررسی کند.
دلایل عدم موفقیت ایمپلنت دندان در بارداری
گردش خون در دوران بارداری معمولا تغییر پیدا میکند و خونرسانی به محل ایمپلنت مختل میشود. جنین کلسیم مورد نیاز خود را از بدن مادر دریافت میکند. این موضوع میتواند جوش خوردن به استخوان را دچار چالش کند. در این دوران نیز سطح هورمون استروژن و پروژسترون نیز با تغییرات بسیاری همراه است موجب تغییر بافت دهان نیز میشود.
بیشتر بخوانید: هزینه ایمپلنت دندان
راه حل جایگزین ایمپلنت دندان در بارداری
اگر مادر بارداری در این دوران دندان خود را از دست داد و موجب آسیب ظاهری شد. دندانپزشک میتواند از پروتزهای موقت استفاده کند تا زیبایی فرد تا زمانی که قادر به انجام ایمپلنت باشد، حفظ شود. به طور کلی زنان بارداری باید رعایت بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرید تا امکان پوسیدگی دندان در این دوران کاهش دهند.
سوالات متداول
دندان پزشکان معتقد هستند اگر مادری در سه ماهه دوم بارداری خود قرار دارد، انجام ایمپلنت دندان تحت بیحسی موضعی بیخطر است. در این شرایط دندانپزشک محل دقیق ایمپلنت را بررسی میکند تا جراحی به کاملا ایمن و بی خطر انجام شود.
توصیه می شود مادران بارداری به منظور پیشگیری از بروز خطرات تهدید کننده و عوارض جانبی، انجام ایمپلنت را به دوران بعد از بارداری موکول کنند. اما ایمپلنت دندان در بارداری در شرایط خاصی انجام میشود بنابراین بهتر است پیش از هر اقدامی با دندانپزشک متخصص و همچین دکتر زنان خود مشورت کنید.
بیحسی دندان بیشترین کاربرد را در دندانپزشکی دارد تاثیر این ماده در دوران بارداری بسته به نوع دارو و هفتههای بارداری متفاوت است. اما به طور کلی انواع مواد بیحسی در دسته داروهای ایمن قرار دارند اما مواد بیهوشی میتواند از جفت به جنین برسد و عوارضی به دنبال داشته باشد.
کشیدن دندان، عصب کشی، اشعه رادیوگرافی و مصرف آنتی بیوتیک در سه ماهه اول بارداری می تواند خطرات بسیاری به دنبال داشته باشد.
نتیجه گیری
انجام ایمپلنت دندان در بارداری گاهی با تصمیم دندانپزشک باید به تاخیر بیفتد و پس از اتمام دوره بارداری انجام شود. مهمترین نکته این است که هرگونه تصمیمی که در این زمینه گرفته میشود، با هماهنگی بین دندانپزشک و پزشک زنان انجام شود تا ایمپلنت بدون هیچ گونه تاثیر منفی بر روی بارداری و سلامت مادر و نوزاد انجام شود.