آیا لبخند زیباتر و روشن تری میخواهید؟ برای این کار می توانید از روش های نوین سفید کردن دندان یا همان بلیچینگ استفاده کنید. برای داشتن دندان های سفید و روشن میتوانید سفید کردن دندان در خانه یا مطب را امتحان کنید. در هر دو روش از سفید کننده هایی که اساس آنها پراکسید میباشد، استفاده میکنند. تفاوت انجام بلیچینگ در مطب با انجام این کار در خانه، درصد پراکسید مصرفی است. سفیدکننده های خانگی معمولا 3 تا 20 درصد پراکسید دارند در حالی که سفیدکننده هایی که در مطب استفاده می شوند، معمولا بین 15 تا 43 درصد پراکسید دارند. برای آگاهی بیشتر در این باره، با ما همراه باشید.
بلیچینگ یا سفید کردن دندان یک روش موثر در روشن کردن رنگ دندان ها با استفاده از یک ماده شیمیایی است که کروموژن های ایجاد کننده لکه را در سطح دندان ها تجزیه می کند. این کار با یک عامل سفید کننده مانند پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید انجام می شود.
دلیل درمان در افراد مختلف متفاوت است. مانند تغییرات رنگ مو و پوست، رنگ دندان ها نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. آیا برای سفید کردن لبخند خود، به سفید کردن دندان هایتان فکر می کنید؟ بلیچینگ امروزه از پرطرفدارترین کارهای دندانپزشکی زیبایی در جهان است. برخلاف روش های خانگی که از مواد سفید کننده با دوز کم استفاده می کنند، بلیچینگ دندان توسط دندانپزشک تحت شرایط مناسب و به طور ایمن، کنترل شده و بدون درد از غلظت نسبتاً بالایی از ژل سفید کننده استفاده می کند و نتیجه آن بلافاصله قابل مشاهده است.
لکه های روی دندان
لکه ها عامل تغییر رنگ در سطح دندان هستند که به دلایل متعددی ایجاد می شوند که ممکن است یک دندان یا چند دندان را تحت تاثیر قرار دهد. تغییر رنگ دندان ها را می توان را به دو شکل زیر طبقه بندی کرد:
لکه های خارجی: شایع ترین نوع تغییر رنگ دندان در سطح خارجی دندان است. این لکه ها معمولاً به دلیل مصرف زیاد انواع خاصی از غذاها و نوشیدنی ها ایجاد می شوند. این لکه ها باعث تغییر رنگ روی مینای دندان می شود. عاداتی مانند کشیدن سیگار و تنباکو نیز عامل ایجاد لکه های خارجی دندان هستند.
لکه های داخلی: هنگامی که آسیب دیدگی یا تغییر دندان در ساختار داخلی دندان ایجاد شود، لکه های ذاتی به وجود می آید. این لکه در ساختار داخلی دندان که به آن عاج گفته می شود به راحتی قابل درمان نیست.
میزان سفید شدن دندان ها با پراکسید
به طور کلی هر چه مدت زمان باقی ماندن محلول پراکسید روی دندان ها، بیشتر باشد، دندان ها سفید تر خواهند شد. با این وجود اگر درصد پراکسید مورد استفاده برای سفید کردن دندان، بالا باشد باید مدت زمان کوتاه تری آن را روی دندان اعمال کرد. زیرا ماندن ژل هایی با درصد بالای پراکسید، سبب کم آبی و افزایش حساسیت دندان ها میشود. لازم به ذکر است که بلیچینگ، قادر نیست روکش های کامپوزیتی یا لمینت را سفید کند و تنها روی خود دندان تاثیر دارد.
بیشتر بخوانید: افزایش زیبایی دندان ها با کامپوزیت
چه کسانی کاندیدای مناسبی برای بلیچینگ است؟
سفید کردن دندان برای افرادی که دندان های زردی دارند، بهترین روش است و کاملا جواب میدهد. اما کسانی که دندان های قهوه ای دارند یا حتی دندان های بنفش و خاکستری، بلیچینگ برای آنها اصلا کارساز نیست. از آنجایی که انجام این کار، چندان کم هزینه نیست، بهتر است قبل از هرگونه اقدامی، با دندانپزشک مشورت کنید و بفهمید بلیچینگ برای شما کارساز هست یا خیر.
نحوه بلیچینگ دندان
همانطور که اشاره کردیم موادی که برای سفید کردن دندان استفاده میشوند، حاوی ماده فعالی به نام پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید هستند. در طی فرایند بلیچینگ، پراکسیدها فعال میشوند. در این زمان، مولکول های اکسیژن آزاد شده و وارد ریز شکستگی های مینای دندان میشوند تا رنگدانه های لکه ها را از بین ببرند. این آزاد شدن اکسیژن در کیت های خانگی، مدت زمان بیشتری نیاز دارد.
برای سفید کردن دندان ها در مطب، دندانپزشک پس از معاینه دندان ها تشخیص می دهد که آیا دندان های شما نیاز به بلیچینگ دارد یا خیر. بلیچینگ یک ماده حاوی پراکسید هیدروژن یا پراکسید کربامید می باشد. این مواد پس از قرار گیری روی دندان ها به مینای دندان نفوذ می کند و موجب سفیدی آنها می شود.
برای شروع انجام کار بلیچینگ دندان دندانپزشک یک محافظ پلاستیکی و یا ژل مخصوص روی لثه قرار می دهد تا از لثه ها در برابر مواد شیمیایی طی فرآیند بلیچینگ جلوگیری کند. سپس ماده بلیچینگ با غلظت های مختلفی بر روی دندان ها قرار می گیرد. بلیچینگ دندان ممکن است با استفاده از لیزر یا بدون استفاده از لیزر انجام می شود. ویزیت معمولاً از 30 دقیقه تا 1 ساعت به طول می انجامد و ممکن است به بیش از یک درمان نیاز داشته باشید. کنسانتره سفید کننده مورد استفاده در فرآیند مطب بسیار قوی تر از آن است که در سایر روش ها استفاده می شود، زیرا دندانپزشک می تواند نحوه استفاده از آن را به صورت مستقیم تحت نظر داشته باشد.
سفید کردن دندان در مطب
مزیت سفید کردن دندان در مطب دندانپزشک این است که دندان ها را بسیار سریع تر از روش خانگی، روشن میکند. زیرا دندانپزشکان از محلول های قوی برای این کار استفاده میکنند. علاوه بر این ممکن است از ترکیب گرما و نور نیز برای تسریع فرایند استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: انواع روکش های دندانی؛ افزایش زیبایی دندان ها
نتیجه بلیچینگ در مطب
دندان هایی که تحت عمل بلیچینگ در مطب قرار بگیرند، 3 تا 8 درجه روشن تر خواهند شد. معمولا انجام این کار، 30 تا 60 دقیقه زمان لازم دارد. البته ممکن است برخی از دندانپزشکان از تکنیک های خاصی استفاده کنند و زمان کار را به کمتر یا بیشتر از این مقدار تغییر دهند.
سفید کردن دندان در منزل
برای سفید کردن دندان در منزل، گزینه های انتخابی زیادی وجود دارد. چند مدل از رایج ترین گزینه ها، به شرح زیر است:
نوارها و ژل های بلیچینگ
این محصولات، انواعی از سفیدکننده های دندان هستند که فرمول شیمیایی آنها بر اساس پراکسید میباشد. روش مصرف به این شکل است که ماده را مستقیما با یک برس یا نوار نازک روی دندان ها میمالند. برای اثر بخشی لازم است که روزانه یک یا دو بار استفاده شوند. معمولا 10 تا 14 روز استفاده برای گرفتن نتیجه کافی است. سفید شدن دندان ها در این روش به مدت 4 ماه ماندگار است.
سیستم های بلیچینگ بر پایه سینی
در این روش، سفید کننده ای بر پایه پراکسید درون سینی محافظ دهان ریخته میشود و این قالب محافظ به مدت 1 تا چند ساعت در روز، درون دهان قرار میگیرد. برای اثربخشی باید حداقل به مدت 4 هفته این کار انجام شود.
خمیردندان های سفید کننده
اگر مایل باشید میتوانید با هزینه کمتری سفید کردن دندان ها را تجربه کنید. خمیردندان های سفید کننده دندان ممکن است پراکسید داشته باشند یا فاقد آن باشند. با استفاده از این خمیردندان ها، میتوانید دندان های خود را حدود یک درجه روشن تر کنید. البته اثر استفاده از این خمیر دندان ها اندک است چون مدت زمان زیادی روی دندان نمی مانند به همین خاطر سفیدکنندگی کمی دارند.
حفظ نتایج حاصل از بلیچینگ دندان
فرقی ندارد که از روش های سفید کردن دندان در مطب دندانپزشک خود استفاده کنید یا در خانه این کار را انجام دهید، چیزی که اهمیت دارد، حفاظت از دندان ها پس از بلیچینگ است. با رعایت موارد زیر میتوانید روشن شدن دندان های خود را حفظ کنید:
- مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و شستشوی روزانه دندان ها
- خودداری از مصرف زیاد چای، قهوه، شراب سفید و قرمز و نوشیدنی های گازدار
رعایت اعتدال در مصرف خوراکی هایی که رنگ های قوی دارند مانند توت سیاه، انواع سس ها و…
عوارض سفید کردن دندان
اگرچه بلیچینگ دندان ها، تاثیر فوق العاده ای در زیبایی لبخند دارد، اما میتواند دندان ها را به صورت موقتی حساس کند. یا حداقل برای افرادی که دندان های حساسی دارند ناراحت کننده باشد. این حساسیت به خاطر این است که بلیچینگ، منافذ و ریز شکستگی های مینای دندان ها را باز میکند به همین خاطر دندان در برابر جریان هوا و سرما حساسیت نشان میدهد. البته نگران نباشید این منافذ باز با گذشت زمان، دوباره از مواد معدنی پر میشوند و حساسیت از بین میرود. استفاده از کیت های سفید کردن دندان در خانه نیز میتواند منجر به سوختگی لثه ها شود.
معایب بلیچینگ دندان
- بسته به عواملی مانند سن، وراثت و نوع لکه ای که بر روی دندان ها است نتایج کار ممکن است مختلف باشند.
- نتایج بلیچینگ دندان ماندگاری دائمی ندارد.
- مدتی پس از انجام بلیچینگ، در صورتی که فرد مراقبت های لازم را انجام ندهد،
- ممکن است که لکه ها دوباره روی دندان ها ایجاد شوند.
مزایای بلیچینگ دندان
- سریع ترین نتایج را به شما ارائه می دهد.
- امن ترین روش سفید کردن دندان ها است و آسیبی به دندان ها نمی رساند.
- امروزه به دلیل استفاده از ژل های پراکسید با غلظت بیشتر که به اندازه ژل های قبلی به دندان نفوذ نمی کنند به همراه استفاده از مواد حساسیت زدایی مانند نیترات پتاسیم و فلوراید، حساسیت های لثه و دندان در این روش قابل کنترل تر هستند.
بنابراین بسیاری از دندانپزشکان توصیه می کنند پس از بلیچینگ به روش خانگی و با استفاده از سفیدکننده ای با درصد کمتر از سفیدی دندان ها محافظت شود تا نتایج بلیچینگ برای مدت زمان طولانی روی دندان ها باقی بماند.
بلیچینگ چه لکه هایی را از بین می برد؟
سفید کردن دندان ها با استفاده از روش بلیچینگ، لکه ها یا تغییرات رنگی را که به طور طبیعی بر روی دندان ها ایجاد شده اند را به بهترین شکل پاک می کند. دلایل این امر عمدتا عبارتند از:
افزایش سن
با گذشت زمان، دندان ها با نوعی جرم زرد، قهوه ای، سبز یا خاکستری رنگ تیره و بدرنگ می شوند (که ممکن است به دلیل وراثت و یا برخی عادات غذایی باشد). دندان هایی که به این دلیل بدرنگ شده اند به آسانی سفید می شوند.
مصرف برخی غذاها
مصرف برخی از نوشیدنی ها و مواد غذایی مانند قهوه، نوشابه و سبزیجات و میوه های تیره رنگ نیز می تواند موجب تغییر رنگ دندان ها شود که این نوع از تیرگی و بدرنگی دندان ها را نیز با استفاده از روش بلیچینگ به راحتی می توان برطرف کرد.
استعمال دخانیات
تغییر رنگ دندان هایی که در اثر کشیدن سیگار ایجاد شده باشد نیز از جمله مواردی است که با بلیچینگ دندان قابل پاک کردن است.
لکه های مقاوم در برابر پاک شدن به روش بلیچینگ
برخی از تیرگی ها و لکه های دندان ها را نمی توان با استفاده از روش بلیچینگ سفید کرد. در ادامه به انواع تیرگی های دندانی که قابل برطرف کردن با این روش نیستند می پردازیم.
دندان هایی با لکه های خاص
لکه هایی که اغلب به دلایل غیرطبیعی ایجاد شده اند، به درمان با روش بلیچینگ دندان پاسخ خوبی نمی دهند. در واقع، ممکن است این دندان ها به اندازه دیگر دندان های فرد سفید نشوند.
تروما
دندان هایی که رنگ عاج آنها در اثر تروما تیره شده است.
- آنتی بیوتیک های تتراسایکلین که در هنگام تشکیل دندان مصرف می شود: این داروها به دلیل ترکیبات شیمیایی که دارند موجب تغییر رنگ ساختار بلوری مینای دندان و عاج زیرین می شوند.
- قرار گرفتن بیش از حد دندان ها در معرض فلوراید: دندان هایی که بیش از حد در معرض ماده فلوراید باشند ممکن است دچار فلوروز شوند و در نتیجه تغییر رنگ بدهند.
سفید کردن دندان ها به روش بلیچینگ برای چه افرادی مناسب نیست؟
افرادی که حساسیت های بیش از حد در لثه و دندان دارند
شدت حساسیت دندان بعد بلیچینگ دندان ممکن برای از خفیف تا متوسط باشد. پیشگیری از بروز واکنش های بسیار شدید، دندانپزشک شما ممکن است استغاده از سفید کننده های خانگی که غلظت کمتری از کاربامید پروکساید دارند را به شما توصیه کند. این حساسیت ها با تنفس هوای سرد، خوردن غذاها یا نوشیدنی های سرد و گرم احساس شود.
افرادی که لکه هایی که عمیق و غیرقابل برطرف در دندان خود دارند
برخی از لکه ها در برابر پاک کردن به روش بلیچینگ که از موادی با غلظت بالا استفاده می کند، مقاوم بوده و پاک نمی شوند. در چنین مواردی دندانپزشکان ممکن است استفاده از روش های خانگی سفید کردن با مواد قویتر (البته تحت نظر و با مشورت دندانپزشک) و یا استفاده از روش های جایگزینی مانند باندینگ، روکش یا ونیر دندان را به شما توصیه کنند.
عوارض بلیچینگ دندان
- سفید کردن دندان ها ممکن است عوارض جانبی نیز داشته باشد. زمانی که از این روش استفاده کنید، ممکن است دندان ها حساس شوند، اما همانطور که گفته شد این حساسیت معمولاً با اتمام درمان از بین می رود.
- آسیب به مینای دندان و تحریک لثه از دیگر عوارض شایع بلیچینگ دندان می باشد و اگر توسط یک فردغیر حرفه ای و بی تجربه انجام شود ممکن است خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد بنابراین توجه داشته باشید مراجعه به بهترین دندانپزشک می تواند موجب کاهش احتمال بروز عوارض شود.
- به یاد داشته باشید که سفید کردن دائمی نیست. دندان های شما به آرامی دوباره تغییر رنگ می دهند. نحوه سبک زندگی، مانند نوشیدن قهوه یا استفاده از دخانیات، تغییر رنگ دندان ها را سرعت می بخشد.
سفید کردن دندان تا چه مدت اثربخشی دارد؟
سفید کردن دندان ها یا بلیچینگ به کاهش لکه های رنگی موجود روی دندان ها کمک میکند اما مصرف غذاها و نوشیدنی های رنگی مانند قهوه و سیگار کشیدن، سبب تغییر رنگ مجدد دندان ها میشود. در صورتی که مراقبت های لازم انجام شود، بلیچینگ معمولا 8 الی 24 ماه دوام میآورد. برای تعیین مدت زمان اثربخشی باید نوع موادی که دندانپزشک استفاده میکند و تکنیک کار او را در نظر بگیرید.
منابع:
https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ug3150
https://www.yourdentistryguide.com/professional-whitening/