دکتر امیر مقدادی » پروتز های دندانی » تفاوت ایمپلنت با پروتز دندان 

تفاوت ایمپلنت با پروتز دندان 

پروتز-دندان
آنچه می خوانید...

تفاوت ایمپلنت با پروتز دندان در متحرک و ثابت بودن آنها است. ایمپلنت و پروتز دندان دو روش متفاوت برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته هستند. انتخاب بین ایمپلنت و پروتز دندان به عواملی نظیر وضعیت سلامت عمومی، میزان دندان‌های باقی مانده، بودجه مالی و ترجیحات فرد بستگی دارد. در این مقاله به بررسی تفاوت‌های این دو روش جایگزین دندان می‌پردازیم.

تفاوت-ایمپلنت-با-پروتز-دندان

تفاوت عمده ایمپلنت و پروتز دندان در چیست؟

تفاوت عمده و اصلی ایمپلنت و پروتز دندان در ساختار آن‌هاست پروتز‌های معمولا از جنس پرسلن هستند و گاهی نیاز به ترمیم دارند اما ایمپلنت‌ها از جنس تیتانیوم سازگار با بدن بوده و دوام و ماندگاری بیشتری دارند. 

در ادامه این مقاله بیشتر به بررسی تفاوت‌ها، مزیت‌های و معایب ایمپلنت دندان و پروتز دندان اشاره خواهیم کرد.

مزایا و معایب ایمپلنت در مقابل پروتز دندان

ایمپلنت یک ساختار جراحی است که به عنوان جایگزین ریشه دندان عمل می‌کند. ایمپلنت به صورت جراحی در استخوان فک جایگذاری شده و پس از طی مدت یک زمان مشخص و ثابت شدن در استخوان، بر روی آن دندان نصب می‌شود. اما پروتز دندان یک ساختار مصنوعی است که بر روی دندانهای باقیمانده یا ایمپلنت‌ها نصب می‌شوند. پروتز‌ها ممکن است از متریال های مانند سرامیک، یا پلیمرها باشند. هر کدام از این روش‌های ترمیمی برای دندان از دست رفته به کار می روند و مزایا و برتری نسبت به دیگری دارند که در ادامه به طور کامل تشریح خواهیم کرد:

جایگذاری

ایمپلنت دندان نیاز به جراحی دارد و جایگزین ریشه دندان می‌شوند همچنین بر استخوان فک سوار می‌شود. اما پروتز دندان  نصب راحت‌تری است.

بیشتر بخوانید: ایمپلنت فوری دندان

راحتی در استفاده

ایمپلنت نسبت به پروتز مصنوعی دندان راحتی بیشتری در حین جویدن غذا داشته و حسی مشابه به دندان طبیعی دارد اما پروتز دندان ممکن است در هنگام استفاده و جویدن حرکت کرده و لثه را آزار دهد.

بیشتر بخوانید: هزینه ایمپلنت دندان

مراحل اجرا

ایمپلنت دندان نیاز به جراحی داشته و مراحل اجرای آن نسبت به پروتز دندان زمانبر تر است.اما پروتز دندان بدون جراحی بوده و ساخت آن در زمان کوتاه تری انجام می‌شود.

هزینه

ایمپلنت دندان هزینه‌های بیشتر نسبت به پروتز دندان اما با توجه به مزایای دیگری که دارد این هزینه به نوعی سرمایه گذاری مادام العمر به شمار می‌آید. هزینه‌های هر دو روش به نوع مواد و تعداد دندان‌ها بستگی دارد.

استحکام و ماندگاری

ایمپلنت دندان در استخوان فک قرار داده می‌شود استحکام و پایداری بسیار بالاتری نسبت به پروتز دارد. اما پروتز دندان استحکام و پایداری کمتری نسبت به ایمپلنت دارد و ممکن است حس دندان طبیعی را کمتر به فرد استفاده کننده القا کند. 

تعداد دندان‌های جایگزین

می‌توان برای هر دندان گاز دست رفته یا حتی مجموعه کامل دندان‌ها از ایمپلنت‌ها استفاده کرد. این امکان وجود دارد که هر دندان به یک ایمپلنت جداگانه متصل شود یا ایمپلنت‌ها به عنوان پایه‌هایی برای چند دندان عمل کنند. اما در پروتز دندان، ممکن است چندین دندان به یکدیگر متصل شوند و به روی دندان‌های باقیمانده ، سوار شوند.

زمان‌بندی درمان

ایمپلنت دندان اغلب چند مرحله‌ انجام می‌شود و ممکن است این فرایند چند ماه به طول بیانجامد. این مراحل شامل: جراحی نصب ایمپلنت، مدت زمان ترمیم استخوان و سپس نصب پروتز دندان بر روی ایمپلنت می‌شود. اما در فرایند پروتز معمولاً به زمانی کمتر برای ساخت دندان‌های جدید نیاز است این به عنوان یک گزینه سریعتر معرفی می‌شود.

حفظ استخوان ها

ایمپلنت در واقع جایگزین ریشه دندان شده و برای استخوان‌ها آسیب زا نیست و در عین حال سلامت استخوان‌ها را حفظ می‌کنند اما پروتز دندان می‌تواند موجب تحلیل رفتن استخوان‌های فک شود.

نیاز به ترمیم

ایمپلنت از جنس تیتانیوم مقاوم است و کمتر دچار آسیب می‌شوند و نیاز به ترمیم ندارد. پروتز دندان عموما از جنس سرامیک بوده و مقاومت بالایی در برابر شکستگی ندارد و ممکن است به ترمیم نیاز داشته باشد.

بهداشت

رعایت دستورالعمل‌های بهداشت دندان‌های طبیعی با ایمپلنت یکسان است.  اما رعایت بهداشت دهان به هنگام پروتز کمی چالش برانگیز بوده و نیاز به دقت بیشتری دارد در برخی موارد محدودیت هم ایجاد می‌کند. برای بهداشت دهان و دندان در زمان پروتز، باید دندان‌های مصنوعی را به صورت کامل از دهان خارج کرد و شستشو داد.باقی ماندن غذا در زیر پروتز می‌تواند موجب عفونت شود. 

بیشتر بخوانید: سن مناسب ایمپلنت دندان

زیبایی

ایمپلنت دندان ظاهری کاملا مشابه دندان طبیعی دارد و آسیبی به زیبایی لبخند شما وارد نمی‌کند. اما پروتز دندان ظاهری کاملا مصنوعی داشته و دیگران متوجه تفاوت آن با دندان‌های طبیعی شما خواهند شد.

سلامت

طی فرایند ایمپلنت دندان به دندان‌های کناری آسیبی وارد نمی‌شود و هیچ تراشی روی دندان‌های باقی‌مانده انجام نمی‌شود و سلامت دندان‌ها حفظ می‌شود.

مزایا-و-معایب-ایمپلنت-و-پروتز-دندان

بیشتر بخوانید: جوش خوردن ایمپلنت دندان

نتیجه گیری

انتخاب بین ایمپلنت و پروتز دندان به عواملی نظیر: نیازها، اولویت ها، وضعیت سلامت عمومی، میزان باقیمانده دندان‌ها، بودجه مالی و ترجیحات فرد بستگی دارد. بهتر است با پزشک دندانپزشک خود مشاوره کرده و پس از ارزیابی دقیق وضعیت دهان شما،  گزینه مناسب برای شما انتخاب شود.

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر مقدادی

دکتر امیر مقدادی

فارغ التحصیل  از دانشگاه Comenius در رشته دکترای حرفه‌ای دندانپزشکی و استوماتولوژی 
حدود دو دهه سابقه کار حرفه ای در زمینه های مختلف دندانپزشکی در مطب خصوصی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *