خونریزی لثه نشانهای از ابتلای شما به بیماری التهاب لثه است. التهاب لثه در بین بزرگسالان نسبتا شایع بوده و نباید نادیده گرفته شود. خونریزی لثه ممکن است ناشی از عوامل مختلفی از جمله عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان، بیماریهای لثه، استفاده از مسواک نامناسب و حتی مصرف داروهای خاص باشد. اگر با خونریزی لثه مواجه هستید، بهتر است به یک دندانپزشک مراجعه کنید تا علت آن را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند. در این مقاله به بررسی علت و علائم همراه خونریزی لثه خواهیم پرداخت.
خونریزی لثه چیست چرا اتفاق میافتد؟
اگر هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن لثه های شما به راحتی دچار خونریزی میشود، میتواند نشانهای از ابتلای شما به یکی از رایج ترین بیماریهای لثه را باشد.
یکی از مهمترین علائم بیماری لثه با عفونت بافتهای لثه؛ خونریزی است. با رعایت روزانه بهداشت دهان و دندان از جمله مسواک زدن دو بار در روز، استفاده از نخ دندانی و مراجعه منظم به دندانپزشک برای پاکسازی دندانها و بررسیهای دورهای میتوان تا حد بسیاری از بروز این بیماری و خونریزی لثه پیگیری کرد.
بیشتر بخوانید: درمان تحلیل استخوان لثه
علائم همراه با عفونت و خونریزی لثه
زمانی که خونریزی لثه ناشی از عفونت دندان یا لثه باشد می تواند علائم دیگری را به همراه داشته باشد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
✅ بوی بد از دهان
✅ عقب رفتن لثه از خط دندان
✅ از دست رفتن دندان
✅ تغییر رنگ لثه
✅ درد و تورم لثه
بیشتر بخوانید: جراحی زیبایی لثه چگونه انجام می شود؟
چرا باید خونریزی لثه را درمان کنیم؟
در صورت عدم کنترل، بیماری لثه غیر قابل درمان می شود و با پیشرفت آن خطرناک تر می شود. بیماری لثه اگر به مرحله پریودنتیت برسد باعث آسیب جبران ناپذیری به ساختارهای دهان شما از جمله بافت لثه و استخوان می شود. مراحل پیشرفته بیماری لثه با عوارض سیستمیک سلامتی، از جمله بیماری های تنفسی، بیماری های قلبی عروقی و حتی حمله قلبی و سکته مرتبط است.
همانطور که بدن برای کنترل عفونت مزمن درجه پایین بیماری لثه تلاش می کند، سلامت سیستم ایمنی بدن شما به خطر می افتد و شما را مستعد ابتلا به سایر عفونت ها و ویروس های خطرناک می کند. ممکن است کنترل شرایط پزشکی از قبل موجود مانند دیابت به طور فزاینده ای دشوار باشد. با دندان های دردناک و لق، گاز گرفتن و جویدن غذا ممکن است دیگر امکان پذیر نباشد و ممکن است نیاز به تغییر رژیم غذایی خود داشته باشید. در واقع، اگر بیماری لثه درمان نشود، شما نیز ممکن است روزی با دندان های از دست رفته مواجه شوید.
بیشتر بخوانید: التهاب مزمن لثه (بیماری پریودنتیت) چیست؟
دلایل اصلی خونریزی لثه
علت اصلی خونریزی لثه، تجمع پلاک در خط لثه است. این امر منجر به بیماری به نام ژنژیویت یا التهاب لثه میشود. ارتباط ساده ای بین ایجاد پلاک و بیماری لثه وجود دارد. پلاک یک لایه چسبنده است که از باکتریهای دهان تشکیل شده است که اگر برداشته نشوند، سخت شده و تبدیل به جرم میشوند. در نهایت موجب افزایش خونریزی و ابتلا به بیماریهای پیشرفته لثه و استخوان فک (پریودنتیت) میشود.
سایر علل خونریزی لثه عبارتند از:
📌 عفونت( که می تواند در دندان یا لثه باشد)
📌 هر گونه اختلال خونریزی
📌 مسواک زدن شدید
📌 تغییرات هورمونی در دوران بارداری
📌 پروتزهای نامناسب یا سایر وسایل دندانپزشکی
📌 استفاده نامناسب از نخ دندان
📌 بیماری لوسمی( نوعی سرطان خون)
📌 اسکوربوت( کمبود ویتامین C)
📌 استفاده از داروهای رقیق کننده خون
📌 کمبود ویتامین K در بدن
📌 ابتلا به دیابت
📌 ابتلا به بیماری هموفیلی
بیشتر بخوانید: انواع روش های درمان طرح لبخند لثه ای
چگونگی پیشگیری از خونریزی لثه
حداقل هر 6 ماه یکبار برای برداشتن پلاک دندانها باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دستورالعملهای مراقبت را به دقت دنبال کنید.
حداقل دو بار در روز دندانهای خود را به آرامی با یک مسواک با موهای نرم، مسواک بزنید. بهتر است بعد از هر وعده غذایی این کار را تکرار کنید. همچنین استفاده از نخ دندان دو بار در روز میتواند از حد بسیاری از تشکیل پلاک و تبدیل آن به جرم جلوگیری کند.
دندانپزشک ممکن است استفاده از آب نمک یا دهانشویه را برای درمان التهاب لثه پیشنهاد کند. اما برخی از دهانشویهها حاوی الکل هستند، بنابراین قبل از استفاده از یکی از آنها با دندانپزشک خود مشورت کنید.
سعی کنید یک رژیم غذایی متعادل و سالم را دنبال کنید. و میزان کربوهیدرات مصرفی خود را کاهش دهید.
سایر نکات برای کمک به خونریزی لثه:
🔶 معاینه پریودنتال انجام دهید.
🔶 از تنباکو و هر نوع دخانیاتی استفاده نکنید، زیرا باعث تشدید خونریزی لثه می شود.
🔶 خونریزی لثه را با اعمال فشار مستقیم روی لثه ها با یک گاز استریل سرد کنترل کنید.
🔶 اگر کمبود ویتامین برای شما تشخیص داده شده است، از مکملهای ویتامین استفاده کنید.
🔶 از مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند: آسپرین خودداری کنید مگر اینکه پزشک مصرف آن را به شما توصیه کرده باشد.
🔶 برای ماساژ لثههای خود از دستگاههای خاص استفاده کنید.
🔶 دستورالعملهای دندانپزشک خود را در مورد نحوه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به درستی دنبال کنید.
بیشتر بخوانید: پیگمنتاسیون لثه چیست و چگونه درمان می شود؟
سوالات متداول خونریزی لثه
زمانی که خونریزی شدید یا طولانی مدت (مزمن) شده باشد. زمانی که لثههای شما حتی پس از درمان نیز به خونریزی ادامه می دهند و همچنین زمانی که علائم غیر قابل توضیح دیگری همراه با خونریزی دارید.
گاهی اوقات اگر به طور تصادفی چیزی سفت مانند چیپس گاز بزنید، لثههای شما خونریزی میکند.این مورد دلیلی برای نگرانی ندارد اما اگر لثههای شما بهطور تصادفی و بدون دلیل ظاهری خونریزی میکنند، میتواند به این معنی باشد که شما بیماری لثه یا بیماری زمینهای دیگری دارید.
اگر خونریزی لثه را نادیده بگیرید و این خونریزی به مرور زمان بدتر شود و هیچ فرایند درمانی برای این عارضه انجام نشود؛ رباط ها و استخوانی که از دندان های شما حمایت می کنند، فرسایش یافته و می تواند منجر به ادامه چرخه عفونت، بوی بد دهان و حتی از دست دادن دندان شود.
برخی از زنان خونریزی لثه در دوران بارداری را تجربه میکنند و به عنوان یک پدیده طبیعی در نظر گرفته میشود. افزایش خونریزی لثه در این دوره اغلب به تغییرات هورمونی که در بارداری رخ میدهد، مربوط است.
زمان بهبودی خونریزی لثه ممکن است متغیر باشد و به عوامل مختلفی مانند علت خونریزی، شدت آن و روشهای درمانی که انتخاب میشود، بستگی داشته باشد. در برخی موارد، خونریزی لثه با اقدامات بهداشتی دهان و دندان مانند مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندانی، و استفاده از دهانشویههای ضد باکتریایی کاهش پیدا میکند.
نتیجه گیری
خونریزی لثه نباید نادیده گرفته شود و به عنوان یک علامت از مشکلات دهان و دندان در نظر گرفته شود. اگر با خونریزی لثه مواجه هستید، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید تا علت آن را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند. همچنین، حفظ بهداشت دهان و دندان و مراقبت منظم از آنها میتواند به کاهش خطر خونریزی لثه کمک کند و سلامت عمومی دهان و دندان را حفظ کند.