کشیدن دندان که به معنای ساده یعنی بیرون کشیدن دندان آسیب دیده برای جلوگیری از بروز عفونت و آسیب به دندان های دیگر است، یک روش معمول دندانپزشکی است که طی چند دقیقه توسط یک دندانپزشک انجام می شود. کشیدن دندان یک روش بسیار موثر در درمان دردهای شدید دندان می باشد.
اگرچه صنعت دندانپزشکی طی چند دهه اخیر با استفاده از تکنیک های مختلف مدرن بهبود یافته و باعث شده تا بیماران در طی انجام مراحل درمان دندان آرامش بیشتری داشته باشند اما کشیدن دندان همواره برای برخی از افراد یک کابوس ترسناکی می باشد. بسیاری از افراد تجربه دردناکی از دندان کشیده شده خود دارند و همین مساله می تواند همواره برای آنها ایجاد نگرانی کند، اما با پیشرفت های زیادی که امروزه در دندانپزشکی ایجاد شده، می توان این درد را به پایین ترین میزان یا به طور کامل کاهش داد.
در این میان این سوالاتی ممکن است در ذهن بیماران مطرح شود که چه زمانی برای کشیدن دندان مناسب است؟ آیا کشیدن دندان درد دارد؟ برای پاسخ به این سوالات در ادامه این نوشتار با ما همراه باشید.
در چه مواردی دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان می شود؟
هیچگاه نباید به فکر این بود که پس از کشیدن دندان جایگزین بهتری مانند ایمپلنت برای آن وجود دارد. ایمپلنت هیچ گاه نمی تواند مانند یک دندان طبیعی در دهان باشد و قابل مقایسه با یکدیگر نمی باشند. بنابراین بهتر است تا حد ممکن از دندان های خود مراقبت کرده و در حفظ و نگهداری آن با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت های لازم از کشیدن آن جلوگیری کنید.
اما دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می شود دندانپزشک تصمیم بگیرد دندان ها را بکشد. گاهی دندان های دائمی به واسطه وجود یک باکتری منجر به پوسیدگی بیش از حد می شود به طوری که دندانپزشک تصمیم می گیرد آنها را از لثه خارج کند.
دلایل کشیدن دندان
باید این نکته را در نظر داشت که جلوگیری از پوسیدگی دندان مانند رعایت بهداشت منظم دهان و دندان و معاینه دندان ممکن است جلوی کشیدن دندان را بگیرد اما ممکن است سایر شرایط غیرقابل پیش بینی باعث پوسیدگی دندان شوند. در ادامه به بررسی چند عامل که منجر به کشیدن دندان است اشاره می شود.
پوسیدگی دندان
طی پوسیدگی دندان، باکتری ها مینای دندان را از بین می برند و یک ماده ای بر روی سطح آن باقی می گذارد. ممکن است در اثر پوسیدگی بر روی بافت نرم لثه التهاب و همچنین سوراخ یا سوراخ هایی بر دندان ایجاد شود. تغییر رنگ سطح دندان علامت دیگری است که باید به آن توجه کرد.
بیماری های لثه
در صورتی که بعد از هر بار مسواک زدن در لثه و دندان ها خونریزی و یا احساس درد ایجاد شد باید به وجود بیماری لثه پی برد. این بیماری ممکن است که تجربه تلخ کشیدن دندان منجر شود. بوی بد دهان نشانه دیگری از بیماری لثه است که باید سریعا به دنبال راه درمان آن بود.
عدم فضای کافی در لثه
دندانپزشک شما ممکن است در صورت عدم وجود فضای کافی در لثه، برخی از دندان را بیرون بکشد تا هنگام انجام درمان ارتودنسی، دندان های نامرتب را جابجا شوند. دندان های آسیب دیده که در موقعیت های نامناسبی قرار گرفته اند، معمولاً بی فایده هستند و برای اینکه جای و مکان دندان های دیگر را اشغال نکنند، باید کشیده شوند.
مشکل دندان عقل
دندان هایی که در انتهای دندان ها رشد می کنند جز اولین دندان هایی هستند که باید کشیده شوند. در بسیاری از افراد این دندان ها به صورت نهفته در لثه باقی می مانند و حتی گاهی اوقات به طور کامل از لثه خارج نمی شوند. جراحی دندان عقل جزء یکی از روش های معمول جراحی دهان و دندان می باشد.
در حین کشیدن دندان بیمار چه انتظاری دارد؟
بعد از اینکه توسط دندانپزشک تأیید کرد که برای کاهش درد یا جلوگیری از رشد باکتری ها به یک دندان کشیدن نیاز است ممکن است این سوال در ذهن بسیاری از افراد مطرح شود که این روند چگونه پیش خواهد رفت؟ آیا کشیدن دندان درد دارد؟
دندانپزشکی مدرن این امکان را برای بیماران فراهم کرده است که بدون هیچ گونه ترسی، مشتاقانه منتظر تکمیل درمان خود باشند. بیرون کشیدن دندان اگر به روش حرفه ای انجام شود نگرانی ندارد.
دندانپزشک قبل از هر گونه اقدامی جهت درمان دندانپزشکی مانند کشیدن دندان از بیمار خود می خواهد تا یک عکس رادیوگرافی از دندان های خود تهیه کند. دندانپزشک با مشاهده این عکس می تواند بهترین روش درمانی را جهت خارج کردن دندان از لثه انتخاب کند.
روش های مختلف کشیدن دندان
به طور کلی دو روش جهت کشیدن دندان وجود دارد :
- کشیدن دندان به روش ساده: در این روش دندانپزشک با استفاده از ابزاری به راحتی دندان را از لثه خارج می کند. این روش برای دندان هایی مورد استفاده قرار می گیرد که به راحتی در دهان قابل مشاهده باشند.
- کشیدن دندان به روش جراحی: گاهی اوقات، دندان آسیب دیده ممکن است در زیر لثه و به صورت نهفته باشد در این شرایط نیاز به یک به کار گیری یک روش پیچیده از طریق جراحی است. در این روش دندانپزشک یک شکاف کوچک در لثه ایجاد می کند و دندان های شکسته شده و نهفته را از لثه بیرون می آورد. پس از کشیدن دندان برای بیمار داروی مسکن و آنتی بیوتیک تجویز می شود.
مراقبت های لازم پس از کشیدن دندان
- برای جلوگیری از خونریزی پس از کشیدن دندان، معمولا دندانپزشک یک لایه ضخیمی از گاز استریل را بر روی دندان قرار می دهد و از بیمار می خواهد تا آن را گاز گرفته و محکم فشار دهد
- خونریزی ممکن است تا یکی دو روز پس از کشیدن دندان طول بکشد.
- برای جلوگیری از التهاب و تورم در محل کشیدن دندان می توان از کمپرس یخ بر روی صورت گذاشت. به این صورت که بسته یخ را در پارچه ای تمیز پیچیده و به مدت 15 دقیقه بر روی صورت قرار داده. این کار طی مدت یک تا دو ساعت بعد از جراحی به طور متناوب باید انجام شود.
- به منظور کنترل درد ناشی از کشیدن دندان، معمولا دندانپزشک قرص های مسکن تجویز می کند. همپنین به منظور جلوگیری از عفونت توصیه می کند بیماران از آنتی بیوتیک هایی که تجویز می کند استفاده کنند.
- از دستکاری و تحریک محل مورد نظر تا 24 ساعت اولیه پس از کشیدن دندان جدا خودداری کنید.
- هنگام خوردن غذا و مایعات مراقبت های لازم را داشته باشید. از غذاهای نرم و مقوی که بدون نیاز به جویدن باشد، استفاده کنید. از نوشیدن مایعات گرم در روز اول خودداری کنید.
- هنگام زدن مسواک کاملا مراقب باشید تا روند لخته شدن خون مختل نشود. می توانید از محلول آب نمک برای شستشوی داخل دهان استفاده کنید.
در صورت مشاهده هر گونه علائم مرتبط با عفونت لثه مانند، تب، تورم و وجود چرک در لثه به سرعت با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
کلام آخر
کشیدن دندان یکی از روش های رایج دندانپزشکی می باشد که بنا به دلایلی دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان می شود. توصیه می شود قبل از هر گونه اقدام برای کشیدن دندان یک جلسه مشاوره با دندانپزشک خود داشته باشید و در مورد نحوه انجام این روش و مراقبت های بعد از آن صحبت کنید.