عصب کشی دندان فرایندی است که طی آن ریشه آسیب دیده درمان میشود. طی این فرایند پاکسازی و از بین بردن عفونت در ناحیه ریشه دندان انجام میشود تا آسیب و پوسیدگی دندان بهبود پیدا کند. در این مقاله به بررسی کامل چگونگی انجام عصب کشی دندان میپردازیم.
عصب کشی دندان چیست؟
عصبکشی دندان یک روش درمانی است که در آن عصب و بافتهای آسیب دیده دندان حذف میشود. این روش معمولاً زمانی انجام میشود که عصب دندان به دلیل تخریب جدی، التهاب یا درد شدید دچار مشکل شده باشد. هدف از عصبکشی دندان، حذف عفونت و درد، حفظ دندان و جلوگیری از نیاز به خارج کردن آن است. در این روش، عصب دندان حذف شده و سپس محفظه دندان پر میشود و در نهایت با پر کردن دندان خاتمه پیدا میکند. تا از ورود باکتریها و عفونتها جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: ترمیم پوسیدگی دندان کودکان
انواع عصب کشی دندان
عصب کشی دندان انواع مختلفی دارد که در ادامه ویژگیهای هر کدام را تشریح خواهیم کرد:
عصبکشی کانالی: در این روش، پزشک با استفاده از ابزارهای خاص، به دقت عصب دندان را از داخل کانالهای ریشه دندان حذف میکند و سپس کانالها را پر میکند.
عصبکشی بدون کانال: این روش به عنوان روشی جدیدتر با مداخله کمتر است. در این روش، عصب دندان حذف شده و سپس دندان با مواد پر کننده دندانی “پر” میشود و عملی در کانالها انجام نمیشود.
عصبکشی پزشکی: در مواردی که دندانی شدیداً التهابی شده و عصبکشی عادی کارآمد نیست، پزشک ممکن است از روش عصبکشی پزشکی استفاده کند. در این روش، پزشک مواد خاصی را در محفظه دندان قرار میدهد تا بهبودی را تحریک کند و عفونت را کنترل کند.
عصبکشی ریشه: در مواردی که عفونت به ریشه دندان گسترش یافته باشد، ممکن است نیاز به عمل عصبکشی ریشه باشد. در این روش، پزشک با استفاده از فنون جراحی، عصب را از ریشه دندان حذف میکند و سپس محفظه دندان را پر میکند.
پالپوتومی و پالپکتومی: دندانپزشک در این روش برای عصب کشی در دندان شیری کودکان استفاده میکند. این روش درمانی دندان ها طبیعی کودک را نجات داده و موجب رشد سالم آن میشود.
بیشتر بخوانید: پر کردن دندان ها با کامپوزیت
کاربرد عصب کشی دندان
عصبکشی دندان معمولاً به منظور بهبود برخی آسیبها انجام میشود و کاربردهای متنوعی دارد که در ادامه به برخی از این کاربردها اشاره خواهیم کرد:
تخریب جدی دندان: زمانی که یک دندان به طور جدی تخریب شده و بافتهای آن دچار آسیبهای عمیقی شدهاند، ممکن است عصب دندان تحت تأثیر قرار گرفته و نیاز به عصبکشی داشته باشد.
التهاب عصب دندان: التهاب عصب دندان ناشی از عواملی مانند ترک دندان، ترشحات ناشی از باکتریها یا ضربههای مکرر است. در این حالت، عصب دندان به دلیل التهاب و درد شدید نیاز به حذف دارد. اما با انجام عصب کشی میتوان دندان را حفظ کرد.
درد شدید دندان: وجود درد شدید و پایدار در دندان، میتواند از نشانههای دهنده آسیب در عصب دندان باشد و در این صورت ممکن است پزشک تصمیم به عصبکشی دندان بگیرد.
نیاز به انجام روشهای درمانی دیگر: در برخی موارد، عصبکشی دندان به عنوان قدمی پیشینه برای انجام روشهای درمانی دیگر نظیر انجام ریشهکشی استفاده میشود.
تغییر رنگ دندان: زمانی که دندان دچار پوسیدگی شدید شده و رنگ آن تغییر کند با انجام عصب کشی میتواند از حذف دندان جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید: ترمیم آلگام دندان
مراحل عصب کشی دندان
عصب کشی دندان طی مراحل مختلفی انجام میشود که در ادامه این مراحل را تشریح خواهیم کرد:
تشخیص و ارزیابی: در این مرحله، پزشک شما دندان مورد نظر را بررسی کرده و وضعیت عصب و بافت دندان را ارزیابی میکند. او ممکن است از ابزارهای تصویربرداری مانند ایکسری یا تصویرهای سیتی اسکن استفاده کند تا بهترین تصمیم را بگیرد.
انجام بیحسی: برای بیحس کردن دندان و ناحیه اطراف از بیحسی موضعی استفاده میشود. پس از تزریق بیحسی پزشک اندکی صبر میکند تا دندان بیحس شود.
سوراخ کردن دندان: پس از تشخیص نیاز به عصبکشی، پزشک یک حفره در دندان ایجاد میکند تا به ریشه دندان دسترسی پیدا کند تا بتواند فرایند عصب کشی را انجام دهد.
حذف عصب: پس از دسترسی به محفظه دندان، پزشک با استفاده از ابزارهای خاص، مانند فایلهای روتاری، عصب و بافت عصبی را حذف میکند. این مرحله ممکن است زمان بر باشد و نیازمند دقت و توجه ویژه پزشک داشته باشد.
پر کردن محفظه دندان: پس از حذف عصب، محفظه دندان با مادهای مانند الگام یا پرسلن پرمیشود. این ماده که یک نوع رزین است، به دقت در محفظه دندان قرار میگیرد تا جلوی ورود باکتریها و عفونتها را به داخل محفظه دندان بگیرد.
قرار دادن روکش: دندان بعد از عصب کشی شکنندهتر و حساستر میشود. دندانی که عصب ریشه را از دست داده است باید مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق رباتی که در دندان قرار داده شده از استخوان دریافت کند. بنابراین به منظور تقویت دندان و پیشگیری از شکستگی از روکش برای محافظت استفاده میشود.
مراقبت پس از عمل: پس از اتمام عمل عصبکشی، پزشک به شما توضیحاتی درباره مراقبتهای پس از آن ارائه میدهد تا بهبودی بهتر و سریعتری را تجربه کنید. این شامل توصیههایی در مورد مصرف داروها، رعایت تمیزی دهان و محدود کردن فعالیتهای خاص مانند خوردن غذاهای داغ و سفت میشود.
سوالات متداول
بله، در روزهای اولیه پس از عصبکشی دندان ممکن است درد و احساس تحریک ایجاد شود، اما معمولاً با استفاده از داروهای ضد درد، قابل تحمل میشود.
بله، بعد ازعصبکشی دندان ممکن است برخی از دندانها نسبت به گرما و سرما دچار حساسیت شوند. این حساسیت معمولاً به مرور زمان کاهش پیدا میکند.
بله، عمل عصبکشی دندان روشی ایمن و کم خطر است و اگر توسط یک دندانپزشک ماهر و با استفاده از تجهیزات و مواد بهداشتی مناسب انجام شود، عوارضی در پی ندارد.
عصبکشی به دندان اجازه میدهد که به سلامتی خود ادامه دهد. اما گاهی اوقات، پس از عصبکشی ، دندان ممکن است کمی ضعیفتر شود و به مرور زمان نیاز به ترمیمات بیشتری داشته باشد.
نتیجه گیری
عصبکشی دندان یک روش درمانی موثر است که به از بین بردن درد و عفونت دندان کمک میکند و امکان حفظ دندان را فراهم میسازد. با انجام عمل عصبکشی توسط یک دندانپزشک ماهر و پیروی از توصیههای او، میتوان بهبودی سریعتری را تجربه کرده و مشکلات دندانی را حل کرد. اما باید به یاد داشت که عصبکشی دندان تنها یک قدم درمانی است و ممکن است در برخی موارد نیاز به روشهای درمانی دیگر نیز باشد. در هر صورت، مشاوره با دندانپزشک و پیروی از توصیههای او میتواند بهبودی بهتری را تضمین کند.