دکتر امیر مقدادی » خدمات ترمیمی دندان » فیشور سیلانت؛ روشی برای محافظت از دندان در برابر پوسیدگی

فیشور سیلانت؛ روشی برای محافظت از دندان در برابر پوسیدگی

فیشور-سیلانت-دندان
آنچه می خوانید...

حفره ها و شیارهای عمیق روی سطوح دندان های عقبی (معمولاً روی دندان های آسیاب) به عنوان شقاق شناخته می شوند. از آنجایی که آنها بسیار باریک هستند، تمیز کردن آنها تنها با یک مسواک و خمیر دندان ممکن است دشوار باشد، زیرا موهای مسواک خیلی ضخیم هستند و به داخل شکاف نمی رسند. هر بار که غذا می خورید یا می نوشید، باکتری ها می توانند وارد این شکاف ها شوند و به مرور زمان آنها را گسترده تر و عمیق تر کرده و در نهایت منجر به پوسیدگی دندان ها می شود.

فیشور سیلانت چیست؟

شقاق دندان در کودکان و نوجوانان رایج است و اغلب باعث ایجاد حفره می شود این شقاق معمولاً در دندان های عقبی ایجاد می شود. فیشور سیلانت ها روشی موثر برای کمک به محافظت از دندان های جوان هستند. آنها همچنین می توانند از دندان های آسیاب دائمی و پرمولرها پس از بیرون آمدن و بلوغ کافی محافظت کنند. به عبارتی دیگر فیشور سیلانت به عنوان “درمان دندانپزشکی پیشگیرانه” تعریف می شود. به طور موثر، یک ماده پلاستیکی شفاف بر روی سطح دندان شما قرار می گیرد تا به محافظت از آن و جلوگیری از ورود باکتری به داخل شکاف کمک کند. سیلانت ها را می توان بر روی هر دندانی که دارای حفره یا شکاف است، اعمال کرد، به شرطی که سطح آن سالم باشد و هیچ پرکردگی قبلی نداشته باشد. سیلانت ها بیشتر روی دندان های مولر و پرمولر اعمال می شوند. این پوشش همرنگ دندان است که وقتی روی این شیارها و گودال ها اعمال می شود، می تواند آنها را از پوسیدگی محافظت کند.

دندانپزشک اغلب فیشورسیلانت را برای بزرگسالانی که در معرض خطر بالای ایجاد حفره در نتیجه شقاق دندان هستند توصیه می کند.

بیشتر بخوانید: بهترین روش برای پر کردن و ترمیم دندان خراب کودکان

فیشورسیلانت چگونه اعمال می شود؟

استفاده از فیشورسیلانت سریع، آسان و راحت است. نیازی به بیهوشی، مته یا سوزن نیست. دندان و شقاق شما قبل از استفاده از سیلانت آماده و تمیز می شود. پس از استفاده، سیلانت تحت یک نور ماوراء بنفش خاص سفت می شود و یک پوشش محافظ روی دندان ایجاد می کند.

معمولا فیشور سیلانت توسط یک دندانپزشک انجام می شود.

روش فیشورسیلانت تا چه اندازه موفق است؟

به طور گسترده سیلانت ها در کمک به جلوگیری از پوسیدگی در شکاف ها بسیار موثر هستند. درست مانند یک پر کردن معمولی، یک فیشور سیلانت با نگهداری و مراقبت صحیح می تواند سال ها دوام بیاورد. اگر فیشورسیلانت آسیب دیده باشد یا بیفتد به راحتی قابل تعویض است. بررسی های منظم دندانپزشکی و بهداشتی برای حفظ وضعیت سیلانت های شما و تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل مهم است.

فیشور سیلانت ها و ترمیم های سیلانت روی دندان های پشتی دائمی (مولرها و پرمولرها) اعمال می شود. دندان های شیری به طور معمول درمان نمی شوند. اگر مقدار کمی پوسیدگی قبلاً در بخشی از یک شیار رخ داده باشد، پوسیدگی باید برداشته شود. به شرطی که حفره حاصل کوچک باشد، باز هم می توان از ترمیم درزگیر برای پر کردن سوراخ و مهر و موم کردن شیارهای باقی مانده استفاده کرد.

البته همه دندان های عقبی نیاز به فیشور سیلانت ندارند. در مواردی که شیارها و حفره ها عمیق هستند، یا کودک قبلاً پوسیدگی دندانی را در یکی از دندان های عقبی بزرگسالان خود تجربه کرده است، یا دندان های شیری وی به شدت تحت تأثیر پوسیدگی قرار گرفته است، فیشور سیلانت انجام داده می شود. سیلانت‌ها معمولاً به محض بیرون آمدن دندان‌های پشتی دائمی (از حدود شش سالگی) استفاده می‌شوند، مشروط بر اینکه کودک به اندازه کافی بزرگ باشد که این روش را تحمل کند.

نحوه فیشور سیلانت دندان

فیشور سیلانت روی دندان های بدون پوسیدگی یک فرآیند کاملا بدون درد است و نیازی به بی حسی نخواهد داشت. دندان قبل از اینکه با ژل مخصوص اچینگ نرم شود، صیقلی، شسته و خشک می شود. پس از اچ کردن، ضروری است که سطح دندان قبل از اتمام عمل با بزاق مرطوب نشود. از آنجایی که پیشگیری از این امر دشوار است، گاهی اوقات یک ورقه لاستیکی در اطراف دندان قرار می‌دهند تا آن را از بزاق پاک نگه دارد. سیلانت روی سطح دندان آماده شده رنگ می شود و به داخل شیارها و حفره ها می ریزد. درزگیر یا شفاف یا سفید رنگ است. یک نور آبی شدید به درزگیر تابیده می شود تا آن را محکم کند. به این ترتیب فرآیند تنظیم کمتر از 20 ثانیه طول می کشد.

در مواردی که پوسیدگی اولیه شناسایی یا مشکوک است، ابتدا شیار یا گودال باید با یک مته کوچک باز شود. میزان پوسیدگی موجود تعیین می کند که آیا بی حس کننده موضعی نیاز است یا خیر. حفره های بسیار کم عمق به طور معمول می توانند بدون درد و بدون بی حسی آماده شوند. هنگامی که هر پوسیدگی از بین رفت، روش ترمیم سیلانت مانند فیشور سیلانت است، اگرچه یک لایه زیرین از مواد پرکننده همرنگ دندان نیز مورد نیاز است. دندانپزشکان و متخصصین بهداشت دندان می توانند فیشورسیلانت تهیه کنند. دندانپزشکان ترمیم سیلانت را انجام خواهند داد.

بیشتر بخوانید: نحوه انجام فلوراید تراپی در کودکان

آیا فیشور سیلانت موجب پوسیدگی دندان می شود؟

اگرچه ترمیم سیلانت یا فیشور سیلانت خطر پوسیدگی روی سطح گاز گرفتن دندان را کاهش می دهد اما کناره های دندان هنوز در معرض خطر پوسیدگی هستند و با گذشت زمان، پوسیدگی همچنان در زیر سیلانت رخ می دهد. بررسی منظم درزگیر به تشخیص اینکه آیا بعد از فیشور سیلانت نیاز به پر کردن، ترمیم یا تعویض دارد یا خیر کمک می کند.

برای جلوگیری از پوسیدگی، تمیز کردن منظم با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید ضروری است. همچنین یک رژیم غذایی معقول، اجتناب از تنقلات و نوشیدنی های شیرین است.

فلوراید درمانی برای کودکان

فیشور-سیلانت-دندان-کودکان

وارنیش فلوراید توسط دندانپزشک برای کمک به جلوگیری از پوسیدگی روی دندان ها اعمال می شود. روی سطح دندان رنگ می شود و حاوی مقادیر بالایی فلوراید است که مینای دندان را تقویت کرده و به مقاومت آن در برابر پوسیدگی کمک می کند. وارنیش فلوراید را می توان هم برای دندان های شیری و هم برای بزرگسالان استفاده کرد و باید هر شش ماه یکبار استفاده شود. در مطب ما به کودکان از سن سه سال به بالا توصیه می‌کنیم که برای کمک به حفظ استحکام و سلامت دندان‌هایشان با وارنیش فلوراید درمان شوند. اکثر والدین دریافتند که درمان کودکان با وارنیش فلوراید در معاینات شش ماهه دندانپزشکی راحت‌تر است. درمان با وارنیش فلوراید گاهی اوقات می تواند باعث تغییر رنگ موقت دندان ها شود. این برای مدت طولانی دوام نخواهد داشت، اما نباید تا روز بعد دندان های کودک خود را مسواک بزنید تا به فیشور سیلانت زمان بدهید.

نتیجه گیری

قبل از شروع درمان، دندانپزشک شما یک ارزیابی کامل از داخل و خارج دهان کودک شما را برای بررسی مناسب بودن آنها برای درمان انجام می دهد. اگر کودک شما سرماخوردگی یا آنفولانزا دارد، ممکن است از شما خواسته شود که او را برای درمان در زمانی که بهتر شد، بازگردانید. اگر پوسیدگی شدید داشته باشند و پالپ دندان در معرض دید قرار گیرد، ممکن است ابتدا این مورد درمان شود.

https://www.polwarthdental.co.uk/fissure-sealants-fluoride.html

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر مقدادی

دکتر امیر مقدادی

فارغ التحصیل  از دانشگاه Comenius در رشته دکترای حرفه‌ای دندانپزشکی و استوماتولوژی 
حدود دو دهه سابقه کار حرفه ای در زمینه های مختلف دندانپزشکی در مطب خصوصی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *