در دوران بارداری از نحوه ورزش گرفته تا آنچه می خورید، تغییرات زیادی در زندگی روزمره شما ایجاد می کند. و ممکن است متوجه شوید که آیا عادت دیگری وجود دارد که باید تغییر دهید یا از آن اجتناب کنید. وقتی نوبت به مراقبت از دندان می رسد، پاسخ ممکن است شما را شگفت زده کند. در حقیقت، معاینات و تمیز کردن پیشگیرانه دندان در دوران بارداری اهمیت بیشتری دارد. همین امر در مورد درمان هر دندان درد یا سایر علائم دندانی که در دوران بارداری شما ظاهر می شوند نیز صدق می کند. در ادامه توضیح می دهیم که چرا مراقبت از دندان ها در دوران بارداری بسیار مهم است، به سوالات رایج پاسخ می دهیم و نکاتی را برای حفظ سلامت دهان و دندان قبل از زایمان ارائه می دهیم.
آیا مراجعه به دندانپزشک در دوران بارداری بی خطر است؟
پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای دهان و دندان را در طول بارداری بیخطر است، زیرا از مسائل جدیتری مانند عفونتها جلوگیری میکند.
مهم است که به دندانپزشک خود اطلاع دهید که باردار هستید. به این ترتیب آنها می توانند به شما کمک کنند تا سلامت دهان خود را حفظ کنید تا از مشکلات دندانی بالقوه ای که ممکن است در دوران بارداری رخ دهد جلوگیری کنید.
چرا مراقبت از دندان در دوران بارداری بسیار مهم است؟
بارداری می تواند بر سلامت دندان مادر تأثیر بگذارد. بارداری باعث ایجاد تعدادی تغییرات در بدن و سبک زندگی او می شود که می تواند خطر ابتلا به برخی از بیماری های دهان و دندان را افزایش دهد:
تغییرات هورمونی می تواند باعث “بیماری های لثه” شود. بسیاری از زنان در دوران بارداری لثه های حساس، متورم یا خونریزی را گزارش می دهند. این به این دلیل است که افزایش سطح استروژن و پروژسترون در بدن مادر باعث التهاب در لثه (بافت لثه مستقیماً در اطراف دندان) می شود. بدون مراقبت مناسب، این التهاب لثه می تواند به بیماری های جدی تر لثه تبدیل شود.
تغییرات روتین می تواند در مراقبت روزانه دهان و دندان مادر اختلال ایجاد کند بین خستگی های مرتبط با بارداری و وقفه های خواب، احتمالاً در پایان روز زمانی که برای رفتن به رختخواب آماده هستید. این افزایش خستگی ممکن است وسوسه انگیز باشد که از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در شب خودداری کنید.
تغییر در عادات غذایی شما می تواند به پوسیدگی دندان کمک کند. علائم بارداری مانند حالت تهوع و بیزاری از غذا می تواند خوردن وعده های غذایی متعادل در وعده های غذایی اصلی را دشوارتر کند. این بدان معنی است که ممکن است بیشتر میان وعده بخورید. این به نوبه خود ممکن است به این معنی باشد که دندانهای شما در معرض اسید بیشتر و همچنین قندها و نشاستهها قرار میگیرند که باکتریهای عامل پوسیدگی از آنها تغذیه میکنند.
تهوع صبحگاهی ممکن است روی دندانهای شما تأثیر بگذارد. وقتی استفراغ میکنید، دندانهایتان در معرض اسید معده قرار میگیرند. این می تواند به پوسیدگی دندان کمک کند.
سلامت دندان شما می تواند بر کودک شما تأثیر بگذارد
در موارد پیشرفته تر، هم پوسیدگی دندان و هم بیماری لثه می تواند منجر به عفونت شود و اگر در دوران بارداری دچار عفونت دهان شوید، این امکان وجود دارد که به بقیه بدن شما و همچنین جنین منتقل شود.
علاوه بر این، از آنجایی که امکان انتقال باکتری از مادر به نوزاد وجود دارد، مقدار زیادی از باکتریهای عامل پوسیدگی در دهان شما ممکن است به محض به دنیا آمدن فرزند شما منجر به افزایش مقدار آن شود. بنابراین با پایبندی به مراقبت های پیشگیرانه دندانپزشکی و بررسی سریع علائم، نه تنها از خود، بلکه از کودکتان نیز محافظت می کنید.
به طور کلی توصیه می شود که مراقبت های دندانپزشکی زیبایی به بعد از تولد فرزندتان موکول شود و اقدامات لازم قبل از سه ماهه سوم انجام شود. این به این دلیل است که وزن کودک در آن مرحله از بارداری ممکن است نشستن طولانی مدت روی یونیت دندانپزشک را دشوار کند.
آیا داروی بی حسی دندان در دوران بارداری بی خطر است؟
از آنجایی که برخی از داروها می توانند از طریق جفت به نوزاد منتقل شوند، استفاده از دارو بیهوشی می تواند عامل نگرانی برای برخی از والدین آینده باشد. با این حال، اگر در دوران بارداری نیاز به یک روش دندانپزشکی داشته باشید، دندانپزشک شما فقط از بی حسی موضعی به اندازه ای که برای عدم احساس درد شما لازم است استفاده می کند.
لیدوکائین رایج ترین بی حس کننده موضعی است که برای کارهای دندانپزشکی استفاده می شود و برای زنان باردار نسبتاً بی خطر در نظر گرفته می شود. اگرچه می توان از اکسید نیتروژن برای کنترل درد در حین زایمان استفاده کرد، معمولاً توصیه می شود از استفاده از اکسید نیتروژن در طول بارداری خودداری شود. تا زمانی که دندانپزشک خود را در مورد وضعیت بارداری خود و عوامل خطری که دارید مطلع کنید، آنها می توانند توصیه های بیهوشی را که به شما می دهند توضیح دهند.
آیا اشعه ایکس در دوران بارداری خطرناک است؟
در گرافی های دندانی از مقادیر کم اشعه استفاده می شود اما به عنوان یک اقدام احتیاطی، بهتر است تا حد امکان از قرارگیری در معرض امواج رادیولوژی خودداری کنید.
مراقبت های دندانپزشکی در دوران بارداری
به دلیل افزایش خطر ابتلا به بیماری های دهان و دندان در دوران بارداری، رعایت برنامه معاینات منظم دندانپزشکی بیش از هر زمان دیگری مهم است. معاینات دوره ای برای تشخیص زودهنگام مشکلات دندانی و تمیز کردن عمیقتر از آنچه در خانه انجام میدهید مهم هستند. اما اساس سلامت دهان و دندان شما همچنان همان کاری است که روزانه انجام می دهید. بنابراین برای حفظ سلامت دهان در دوران بارداری، موارد زیر ضروری است:
حداقل دو بار در روز دندان های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید و یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید.
پس از خوردن یا نوشیدن هر چیز شیرین، اسیدی یا چسبنده، دهان خود را با آب بشویید. اگر با حالت تهوع صبحگاهی سر و کار دارید، دهان خود را شستشو دهید تا از میزان اسیدی بودن دهان بکاهید و اگر التهاب لثه بارداری دارید، شستشوی منظم دهان با آب نمک رقیق می تواند به تسکین علائم کمک کند.
برای حمایت از سلامت کلی خود و رشد کودکتان، از یک رژیم غذایی متعادل در دوران بارداری استفاده کنید.
و در نهایت، اگر قرار است معاینه دندانپزشکی داشته باشید، در مورد مراقبت های دندانی خود سوالی دارید یا متوجه تغییراتی در دهان خود شده اید، با یک دندانپزشک قرار ملاقات بگذارید.