دکتر امیر مقدادی » بیماری های دهان و دندان »  تحلیل لثه: علل، علائم و درمان

 تحلیل لثه: علل، علائم و درمان

آنچه می خوانید...

تحلیل لثه (Gingival recession) زمانی رخ می دهد که بافت لثه ی اطراف دندان ها به سمت عقب کشیده می شود و قسمت بیشتری از دندان یا حتی ریشه دندان در معرض دید قرار می گیرد. این وضعیت در صورت عدم درمان می تواند منجر به مشکلات دندانی قابل توجهی شود. در این راهنمای جامع، علل، علائم، درمان‌ها و اقدامات پیشگیرانه برای تحلیل لثه را بررسی خواهیم کرد.

تحلیل لثه

 تحلیل لثه چیست؟

تحلیل لثه یک مشکل رایج دندانی است که بسیاری از بزرگسالان، به ویژه افراد بالای 40 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. با عقب نشینی لثه، دندان ها در برابر پوسیدگی و حساسیت آسیب پذیرتر می شوند. عقب‌رفتگی لثه‌ها می‌تواند در یک دندان یا چند دندان اتفاق بیفتد و به طور قابل‌توجهی بر سلامت و زیبایی دهان و دندان تأثیر بگذارد. درک این شرایط برای حفظ سلامت لثه و دندان بسیار مهم است.

 علل تحلیل لثه

 علل تحلیل لثه

عوامل متعددی در بروز تحلیل لثه نقش دارند، از جمله:

 1. بیماری پریودنتال

بیماری پریودنتال (عفونت لثه) که به عنوان بیماری لثه نیز شناخته می شود، یکی از دلایل اصلی تحلیل رفتن لثه است. این بیماری با التهاب لثه ناشی از تجمع پلاک شروع می شود. اگر درمان نشود، می تواند به پریودنتیت تبدیل شود و منجر به از دست دادن بافت لثه و استخوان شود.

 2. مسواک زدن خیلی شدید

استفاده از مسواک سفت یا اعمال نیروی بیش از حد در حین مسواک زدن می تواند به لثه ها آسیب برساند و منجر به رکود  لثه شود. برای جلوگیری از آسیب رساندن به بافت لثه، استفاده از یک برس متوسط تا نرم و یاد گیری تکنیک های مسواک زدن ضروری است.

 3. ژنتیک

برخی از افراد ممکن است استعداد ژنتیکی برای بیماری لثه و تحلیل لثه داشته باشند. اگر سابقه خانوادگی مشکلات دندانی دارید، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای تجربه تحلیل لثه باشید.

 4. تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی به ویژه در زنان در دوران بلوغ، قاعدگی، بارداری و یائسگی می تواند بر سلامت لثه تأثیر بگذارد. این تغییرات می تواند لثه ها را حساس تر و مستعد ابتلا به تحلیل لثه کند.

 5. استفاده از تنباکو

استعمال دخانیات و سایر اشکال تنباکو می تواند جریان خون به لثه ها را مختل کند و به ایجاد بیماری لثه کمک کند و خطر تحلیل لثه را افزایش دهد.

 6.  دندان های نامرتب

دندان‌های نامرتب می‌توانند فشار ناهمواری روی لثه ایجاد کنند و به تحلیل لثه کمک کنند. درمان ارتودنسی ممکن است برای رفع این مشکل ضروری باشد.

 7. فشار و ساییدن دندان

دندان قروچه می تواند نیروی زیادی بر لثه ها و دندان ها وارد کند و در طول زمان منجر به تحلیل لثه شود. مدیریت استرس و وسایل دندانی می تواند به کاهش اثرات دندان قروچه کمک کند.

بیشتر بخوانید: تحلیل استحوان لثه

 علائم تحلیل لثه

 علائم تحلیل لثه

تشخیص زودهنگام علائم تحلیل لثه می تواند به جلوگیری از عوارض بیشتر کمک کند. علائم رایج عبارتند از:

  • – ریشه های دندان مشخص : قابل توجه ترین علامت، در معرض دید قرار گرفتن ریشه دندان است که می تواند منجر به افزایش حساسیت شود.
  • – حساسیت: افزایش حساسیت به غذاها و نوشیدنی های سرد یا گرم ممکن است به دلیل قرار گرفتن در معرض عاج رخ دهد.
  • –  دندان های بلندتر : دندان ها ممکن است با عقب نشینی بافت لثه بلندتر به نظر برسند و زیبایی لبخند را تحت تأثیر قرار دهند.
  • – درد یا ناراحتی: برخی از افراد ممکن است درد یا ناراحتی را در نواحی آسیب دیده تجربه کنند.
  • – تشکیل فضا بین لثه و دندان(پاکت لثه ای): ممکن است فضاهایی بین لثه و دندان ایجاد شود که می تواند باکتری ها را در خود جای دهد و منجر به عفونت شود.

 تشخیص تحلیل لثه

دندانپزشک یا پریودنتیست می تواند تحلیل لثه را از طریق معاینه کامل لثه ها و دندان های شما تشخیص دهد. آن‌ها عمق پاکت‌های لثه را اندازه‌گیری می‌کنند و هرگونه از دست دادن استخوان را از طریق اشعه ایکس ارزیابی می‌کنند. معاینات منظم دندانپزشکی برای تشخیص زودهنگام و درمان بسیار مهم است.

 گزینه های درمانی برای تحلیل لثه

درمان تحلیل لثه به شدت بیماری بستگی دارد. در اینجا برخی از گزینه های رایج درمانی آورده شده است:

 1. درمانهای غیر جراحی

–  جرم گیری: این روش جرم را از زیر خط لثه حذف می کند و به صاف کردن ریشه دندان کمک می کند و باعث چسبندگی مجدد لثه می شود.

– درمان های ضد میکروبی : دهانشویه ها یا ژل های ضد میکروبی ممکن است برای کاهش باکتری ها و التهاب لثه ها تجویز شوند.

 2. درمان های جراحی

اگربا روش‌های غیرجراحی بهبودی حاصل نشد، ممکن است گزینه‌های جراحی در نظر گرفته شوند:

  • – پیوند لثه: این روش شامل برداشتن بافت لثه از قسمت دیگری از دهان و پیوند زدن آن برای پوشاندن ریشه های دندان در معرض دید است که می تواند به بازیابی خط لثه کمک کند.
  • – تکنیک جراحی پین هول: یک روش کم تهاجمی که در آن یک سوراخ کوچک در بافت لثه ایجاد می شود تا ریشه های در معرض دید را بدون نیاز به بخیه بپوشاند.

 3. درمان ارتودنسی

برای افرادی که دندان‌های نامرتب دارند، درمان ارتودنسی ممکن است برای اصلاح هم‌ترازی و کاهش فشار روی لثه ضروری باشد.

 جلوگیری از تحلیل لثه

اقدامات پیشگیرانه برای حفظ سلامت لثه ها و کاهش خطر تحلیل لثه ضروری است. در اینجا چند نکته وجود دارد:

 1. بهداشت دهان و دندان را خوب انجام دهید

 حداقل دو بار در روز دندان های خود را با یک مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. برای از بین بردن پلاک بین دندان ها و زیر خط لثه، روزانه نخ دندان بکشید.

 2. بررسی منظم دندانپزشکی

به طور منظم برای تمیز کردن و معاینات حرفه ای به دندانپزشک خود مراجعه کنید. تشخیص زودهنگام بیماری لثه و سایر مشکلات دندانی می تواند از تحلیل لثه جلوگیری کند.

 3. اجتناب از محصولات تنباکو

ترک سیگار و اجتناب از سایر محصولات تنباکو می تواند سلامت لثه شما را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد.

 4. مدیریت استرس

استرس می تواند منجر به دندان قروچه شود و به تحلیل لثه کمک کند. تکنیک های مدیریت استرس مانند مدیتیشن، یوگا یا ورزش منظم را تمرین کنید.

 5. رژیم غذایی سالم

برای حمایت از سلامت لثه، یک رژیم غذایی متعادل و غنی از ویتامین ها و مواد معدنی را حفظ کنید. غذاهای سرشار از ویتامین C، مانند مرکبات و سبزیجات برگدار، مفید هستند.

 6. از محافظ شب استفاده کنید

اگر شب ها دندان قروچه می کنید، برای محافظت از دندان ها و لثه ها از محافظ شب استفاده کنید.

 نتیجه گیری

تحلیل لثه یک بیماری شایع دندانی است که در صورت عدم توجه می تواند منجر به مشکلات مهم سلامت دهان شود. درک علل، علائم و درمان های موجود برای حفظ سلامت لثه ضروری است. با رعایت بهداشت دهان و دندان و جستجوی مراقبت های دندانپزشکی حرفه ای، می توانید به طور موثر از تحلیل لثه پیشگیری و مدیریت کنید. در صورت مشاهده هر گونه نشانه ای از تحلیل لثه، بسیار مهم است که در اسرع وقت با دندانپزشک خود مشورت کنید تا گزینه های درمانی را بررسی کنید و از سلامت دندان خود محافظت کنید.

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر مقدادی

دکتر امیر مقدادی

فارغ التحصیل  از دانشگاه Comenius در رشته دکترای حرفه‌ای دندانپزشکی و استوماتولوژی 
حدود دو دهه سابقه کار حرفه ای در زمینه های مختلف دندانپزشکی در مطب خصوصی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *